Georg Christoph Lichtenberg

Georg Christoph Lichtenberg, (d. 1 Haziran 1742 Darmstadt - ö. 24 Şubat 1799 Göttingen), Alman doğa bilimleri, astronomi ve matematik profesörü, yazar, eleştirmen.

17 çocuklu bir ailenin sonuncusu olarak doğan Christoph Lichtenberg, çocukluğunda yaşadığı bir kaza sonucu kambur kaldı. Papaz oolan babasının Darmstadt kenti vaizliğinde görevlendirilmesiyle köyden kente taşınmalarının ardından, edebiyat, müzik, matematik, fizik, astronomi gibi ilgi alanlarını 1752 yılında yaşamını yitiren babasından alan Georg, yine 1752'de öğrenim görmeye başladığı lisede edebiyat ve matematik alanında çalışmalar yaptı. Devlet desteğiyle 1763 yılında girdiği Göttingen Üniversitesi'ndeki eğitimini 1767 yılında bitirdi. 1770 yılında aynı üniverstiede yardımcı profesör olarak görev yapmaya başladı. Hannover başta olmak üzere bazı kentlerin ölçüm çalışmalarını yapmasının yanısıra, felsefe, doğa, bilim konulu araştırmalarda buılundu, yazılar yazdı. 1774 yılıdna "Göttingen Bilimler Topluluğu"'na girdi.

İngiltere'ye iki gezi yaptıktan sonra üniversitede profesörlüğe yükseldi. Bu süreçte gerçekleştirdiği bilimsel çalışmalar sonucunda havadaki elektriği ölçerek kendi adıyla bilinen bir elektrik biçimini keşfetti, paratoner'i geliştirerek hidrojen'in havadan daha hafif olduğunu buldu. Çeşitli kitaplar yazdı.

1777 yılında bir dergi çıkararak 22 yıl ömürlü olan Cep Takvimi adlı bu dergi için birçok yazı yazdı. Fizyonomi ile ilgili çalışmalarda bulunan Lichtenberg, 1780 yılında ev işlerinde kendisine yardımcılık yapan Maria Dorothea Stechard ile birlikte yaşamaya başladı. Stechard, o dönem 16 yaşlarındaydı. 1782'de Maria'nın ölümünün ardından iki yıl sonra yine yardımcılığını yapan Margarethe Kellner'den iki çocuğu oldu. Aldığı olumsuz tepkilere karşın, saray danışmanlığına getirildiği 1788 yılından üç yıl sonra yaşadığı ağır bir rahatsızlık sonucu, çocuklarını ve çocuklarının annesini zor durumda bırakmamak için Kellner ile evlendi. 1793'te, Londra'daki "Royal Society"'ye üye seçildi. Daha sonra iki çocuk sahibi daha olan bilim adamı, 1795 yılında Petersburg bilimler akademisine seçildi. Yaşadığı hastalıklardan etkilenerek içe kapanıık bir yaşam sürmeye başlayan Georg Lichtenberg, yakalandığı zatürre hastalığı nedeniyle yaşamını yitirdi. Lichtenberg'in "Aforizmalar" adlı eseri, Türkçe'de de yayımlandı.


Önemli Sözleri;


Her iyi kitap insanın aynasıdır, aynaya bakan bir maymunsa, aynada görünenin havari olması imkansızdır


Kişi karakterini, gocunduğu fıkradan belli eder

Herkesin yılda bir kez deha olacağı tutar. Gerçek dehalar ise bunu daha sık yapar

Hiçbir fikre sahip olmamak kadar kafa rahatlatıcı bir şey olamaz

Bilgeliğin ilk adımı herşeyi sorgulamak, son adımı da bunları olduğu gibi kabullenmektir

Bir zaman sonra, "karanlık çağlar" dediğimiz şey belki de bizim çağımızı da kapsayacaktır. 8 Aralık 2007

İşini ciddi bir suratla yapan insanın mantıklı biri olduğunu zanneden çok insan vardır

Bir şeyin tam tersini yapmak da bir tür taklittir

Kulaklarımızı da gözlerimiz kadar kolay açıp kapayabilseydik ne kadar güzel olurdu!

Çoğu insanda, bir şeye karşı inançsızlık, bir başka şeye körü körüne inanıştan doğar

Bizim değişmemizle bir şeylerin daha iyiye gidip gitmeyeceğini söyleyemem, fakat bir şeyler daha iyi olacaksa onların değişmesi gerektiğini söyleyebilirim

Kendine aşık birinin en azından şu avantajı vardır -pek fazla rakibi olmayacaktır

Yapabileceğiniz en berbat şey, kara kara düşünüp 'keşke şunu yapsaydım' demektir

İnsanoğlunun evrendeki en saygın varlık olduğu kanısına, bu konuda aksini söyleyen başka hiç bir yaratığın bulunmadığına bakılarak ulaşılabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder